Wat wil ik van een job in wat voor werkomgeving?

wat-wil-ik-300x300

De meeste mensen die naar een nieuwe functie op zoek zijn kijken vooral naar óf de functie-inhoud óf naar het type bedrijf waar ze graag willen werken. Het is geen kwestie van of of maar van én én.

De functie-inhoud is van belang om een job te hebben waar je met passie mee aan de slag kunt. De vraag die dan ook belangrijk is om jezelf te stellen is: “Is deze functie met alle taken die erbij horen voor mij een leuke bezigheid?”

Als je leuke dingen te doen hebt, dan heb je het naar je zin, kun je met passie en plezier aan de slag. Daar krijg je dus energie van gek genoeg, in plaats van dat het je energie kost. Moet je echter in een job veel taken verrichten die je helemaal niet leuk vindt dan kost zo’n job je veel energie én dan hou dat ook niet lang vol. Daar wordt je dan op den duur chagrijnig van. Dan kun je op een zeker moment ook niet veel meer hebben als er iets mis gaat bijvoorbeeld. Je energie is namelijk op, en je doet niet voldoende leuke dingen om energie van te krijgen.

Het is dus van belang om een goede balans te hebben tussen taken doen waar je energie van krijgt én taken die je energie kosten. In iedere job zitten wel wat klusjes die je niet leuk vindt, dat is nou eenmaal de realiteit. Maar als de balans in positieve zin doorslaat is dat geen enkel probleem en kun je dat met gemak hebben. Wat wellicht nog belangrijker is, is dat je in zo’n werkomgeving jezelf ook heel goed verder kunt ontwikkelen. Immers, je voelt je er zo op je gemak en hebt het er zo naar je zin dat die omgeving ook veilig genoeg is om te experimenteren en nieuwe dingen op te pakken.

Om inzicht te krijgen in wat je leuk vindt, is het zaak om bijgaande documenten in te vullen. We gaan dan uitwerken wat je leuk én wat je niet leuk vindt. Terwijl we ook gaan kijken naar wat je wel en niet prettig vindt in je werkomgeving. We doen dat vanuit verschillende perspectieven (vanuit de denker, prater, doener en planner)  in jezelf maar dat zie je vanzelf als je aan de opdracht gaat beginnen. Post je ingevulde documenten vervolgens via het FlexiCoach programma,, dan krijg je van mij vervolgopdrachten.

NB
Doe het gewoon stapsgewijs, een voor een, daarom zijn het ook vier aparte documenten:

  1. wat je leuk vindt
  2. wat je niet leuk vindt
  3. wat je prettig vindt
  4. wat je niet prettig vindt

Als er dingen lastig zijn is het juist goed om ze in kleine stukjes uit elkaar te trekken, en dat is wat ik hier ook voor je doe. Door het uit elkaar trekken van een en ander, kun je dan overzicht en inzicht krijgen om ze vervolgens met elkaar te kunnen integreren zodat je beslissingen kunt nemen voor hoe verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s