Birkman resultaten met elkaar bespreken

Als je samen aan de slag gaat om de verschillen in de Birkman rapportage te bespreken, is het handig als je een paar zaken bij de hand hebt, en we hebben een aantal tips voor je die je als handleiding voor het gesprek kunt gebruiken. Vind daarmee vooral ook je eigen weg.

Wat is handig om bij de hand te hebben?

Je Birkman Profile Summary. Dat is de samenvatting van jezelf zoals die tijdens het gesprek met je manager gebruikt is. Het is als het ware de pagina van je geplastificeerde kaartje maar dan iets groter. Heb je die nog niet of ben je hem wellicht kwijt, vraag hem dan op bij ons secretariaat.

De verschilanalyse zoals het systeem die maakt, je kunt die samen opvragen via ons secretariaat, secretariaat@2bcoaching.com. Als vaste relatie van 2bcoaching kun je die voor een geringe administratieve vergoeding digitaal aanvragen en ontvangen.

Basiskleuren ( of Foundation colors)

Begin met het bekijken van de verschillen in de basiskleuren (of foundation colors). Dat zijn de balken, zoals die ook aan de voorkant van je kaartje, en rechts bovenaan de profile summary, staan.

De uitgebreide toelichting van de basiskleuren vind je hier.

Hier onder vind je vragen waarmee je kunt beginnen om die jezelf en elkaar te stellen.

  • Wat herken je bij elkaar m.b.t. je volgorde van werken?
  • Wat zijn je aandachtsgebieden van voorkeur?
  • Wat zijn waarschijnlijk je valkuilen?
  • Kun je elkaar aanvullen? Of versterk je elkaars valkuilen?
  • Kun je elkaar over de valkuilen heen helpen of blokker je elkaar omdat je een geheel andere manier van werken hebt?
  • Wat doe je dan om daar doorheen te komen?
  • Is het wellicht handig om met nog een derde samen te werken?
  • Welke basiskleuren zou die persoon moeten helpen zodat jullie nog effectiever kunnen samenwerken?

Interesses

Kijk eens naar de top drie van interesses bij elkaar, want dat zijn de werkzaamheden waar je energie van krijgt, wat je leuk vindt en waar je intens van kunt genieten.

Hebben jullie overeenkomsten, verschillen? In hoeverre herken je die in het dagelijks werk? Zijn jullie gelijk en hoe uit zich dat, of verschillend en hoe uit zich dat?

Waarom is het makkelijk of niet om met elkaar samen te werken? Hoe kun je nog beter gebruik maken van de overeenkomsten/verschillen die jullie samen hebben?

Kijk ook eens naar jullie top drie van des-interesses, je laagste scores. Dat zijn je energievreters, zijn die gelijk of verschillend? En wat doet dat met jullie in het werk? Hoe zou je daar effectiever mee om kunnen gaan?

Werkstijlen

Het kan heel herkenbaar zijn om je werkstijlen eens met elkaar te vergelijken, zoals je managementstijlen voor als je werk of anderen moet managen. Herken je die scores in elkaar?

Ook interessant is het om te kijken naar de verschillen in organisatie- en sociale sensitiviteit en sociale verantwoordelijkheid. Deze drie scores geven aan hoe je je vereenzelvigd  met de organisatie en je sociale groep waar je onderdeel van uitmaakt. Herken je die score van elkaar?

Hou in de gaten dat de ene score niet beter is dan de andere, het is een andere manier van zijn en afhankelijk van de situatie kan de ene manier op sommige momenten effectiever zijn dan de andere. Beiden zijn dus goed, maar afhankelijk van de situatie effectief. De meeste mensen hebben een voorkeurstijl, en dat is gewoon waar je het mee moet doen. Wel is het van belang dat je je ervan bewust bent wanneer het wel/niet effectief is. Alleen dan kun je als je daarvoor kiest een beroep doen op elkaar, als je van elkaar weet wat je voorkeurstijl hierin is.

Kijk ook eens naar de denkstijlen en hoe die verschillen. Overeenkomsten zijn vaak zo makkelijk, die herken je gelijk omdat je elkaar dan makkelijk begrijpt en goed kan volgen. Verschillen op deze gebieden leiden er vaak toe dat je elkaar op sommige momenten niet goed begrijpt, en ook niet begrijpen kán ook als je daar je best voor probeert te doen. Je kunt elkaar dan even in de weg zitten terwijl ook hier weer geldt dat je ook de kans hebt om ervoor te kiezen elkaar aan te vullen. Hoe werkt dat bij jullie?

Componenten

Wil je nog verder gaan, begin dan met de componenten. Die zullen je helpen om ook de grid, de verschillen in stijl, behoeftes en stressgedrag van elkaar goed te begrijpen en kunnen herkennen.

Vraag elkaar welke componenten je van jézelf de belangrijkste vindt. Neem alleen die componenten samen door. Leg die componenten aan elkaar uit voor hoe ze voor jou werken, hoe ze je soms in de weg kunnen zitten en wat een ander kan doen om het voor jou makkelijker te maken als je in je stressgedrag zit. Als je elkaar niet begrijpt, stel dan vooral vragen ter verduidelijking.

Over de componenten kun je geen discussie met elkaar ingaan. Het is namelijk zo dat het zo voor die ander werkt, ook al zie jij het als observator soms  anders. Wel is het zinvol om aan te geven dat jij het soms anders ziet, leg dan uit welke invloed dat op jou gedrag naar de ander toe heeft. Het zal jullie beiden veel nieuwe inzichten geven op deze manier. Voor het gesprek hierover werkt het componentenboekje het handigst (van de teamsessie).

Als je zo drie of vier componenten hebt besproken is dat al heel wat en heb je de kern te pakken. Ga dan niet eindeloos door, want genoeg=genoeg, je mag best nog een paar geheimen voor elkaar blijven bewaren. De verschilanalyse is wat mij betreft een toetje waarin je nog eens na kunt lezen wat je eigenlijk tijdens het gesprek al ontdekt hebt. Als naslagwerk is het handig, als start vind ik dat het je eigen inzichten tekort doet en daarom adviseer ik het niet zo te gebruiken. Ik voeg nog een stukje uitleg van het Johari window toe als bijlage 2 met wat regels en afspraken over feedback geven en ontvangen.

Als je na afloop van je gesprek samen nog vragen hebt post ze dan op de LinkedIn groep Birkman in de praktijk of als je er daar niet uitkomt, of dat niet wilt, stuur ons dan een mailtje.

Veel plezier,

Trudy van den Berg
Frans Speelman

NB Indien je deze tekst, met extra toelichtend materiaal, in pdf vorm wilt downloaden dan kan dat hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s