Eerlijk zijn naar jezelf over de chaos in je hoofd

Eerder schreef ik over hoe je de dingen waar kunt laten worden.

Wat ik daarbij nog niet aangaf was het waar laten worden van dat wat er in en om je leeft niet alleen van belang is voor een ander, zodat die je kan begrijpen. Nog vele malen belangrijker is het dat je jezelf gaat begrijpen.

Vaak denken we dat we onszelf goed begrijpen, maar als je eerlijk bent weet je heel goed van jezelf dat je eigenlijk een vat vol tegenstrijdigheden bent. Je twijfelt, het is een chaos in je hoofd, er zijn zoveel dilemma’s, alles is ook zo verschrikkelijk complex, en alles hangt met alles samen……

Hoe kom je daar nog uit?

De chaos in je hoofd ordenen is een van de meest lastige opgaves die er is.  Chaos kun je niet opheffen, het enige dat je kunt doen is een begin maken in met het ontwarren, net als een touwtje dat helemaal in de knoop is geraakt.

Hoe doe je dat?

Heel simpel stapje voor stapje, deeltje voor deeltje.

Ik begin altijd daar waar ik het nog begrijp omdat dat me een start en houvast geeft. Ik heb gemerkt dat als ik daarna verder ga dat dan niet meer zo complex lijst als ik het eerst bekeek. Dat lijkt het bijna als vanzelf steeds duidelijker te worden.

Ik kijk naar

 • Waar ik energie van krijg, wat me goed afgaat, waardoor ik me gestimuleerd weet, wat werkt
 • Wat ik zie en hoor dat er nodig is vanuit het perspectief van anderen, als aanvulling op wat ik zelf al denk en ontdekt heb, dat verbreed mijn perspectief meestal enorm
 • Met wie ik wel en niet goed kan samenwerken en wat ik eraan kan doen om beter integraal afgestemd te zijn
 • Wat er nog waar moeten worden omdat iedereen er iets van vindt maar zijn/haar mond nog houdt, zolang het niet uitgesproken is kan er immers niets mee gedaan worden terwijl het wel in de onderstroom leeft
 • ……. wat er verder nog in mijn gedachten op komt

  En vervolgens leg ik al die bevindingen naast elkaar en dan merk ik meestal al onderweg dat de chaos aan het verdwijnen is omdat ik overzicht op het geheel begin te krijgen. Mijn chaos was er dus omdat ik het overzicht miste.
  Zo simpel was het dan!

  Probeer het een keer uit en daarbij wens ik je veel succes!

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s