Feedforward vanuit Systeem perspectief (deel 1)

Evalueren-is-vooruitkijken

De  begrippen feedback en feedforward zijn uit de systeemtheorie afkomstig. Het zijn belangrijke begrippen bij het doorgronden van de manier waarop mensen omgaan met verandering en mogelijk angst hebben voor het onbekende. Zonder dat we het ons realiseren zegt het echter ook iets van de verwachtingen die we van elkaar hebben gebaseerd op de persoonlijke behoeftes die er bij alle partijen zijn.

Bij feedbacksystemen gaat het in essentie omdat de acties gericht zijn op het (opnieuw) bereiken van een toestand uit het verleden of een in het verleden gestelde norm. “Het gaat bij feedback-sturing dus om sturing op grond van informatie uit het verleden – het is letterlijk ‘terugkoppeling’. We kennen twee vormen van feedback: ‘reinforcing feedback’ en ‘balancing feedback’.

Reinforcing feedback is feedback die zichzelf versterkt. Een actie blijkt aan te slaan, mensen gaan er met elkaar over praten, meer mensen gaan erop reageren, enzovoort …

Balancing feedback is feedback die zorgt voor stabiliteit: de situatie zoals die is op een gegeven moment constant gehouden wordt, er bijvoorbeeld voor zorgen dat het gedrag van mensen binnen de passende regels van de huidige cultuur blijven, of managen dat een project binnen een vastgesteld budget blijft.”

Multi perspectieven feedback

Bovendien dient het helder te zijn dat feedback twee perspectieven heeft

Het perspectief van degene die de feedback geeft.
Wat we vaak vergeten is dat degene die de feedback geeft door dat wat ie aangeeft dat de ander gedaan heeft dat niet naar tevredenheid was, daarmee ook iets van zijn eigen behoefte prijsgeeft. Immers als er iets is dat je irriteert aan een ander, komt dat doordat het niet aan jou eigen behoefte voldoet. Daarom heb je er last van.

Het perspectief van degene die de feedback ontvangt.
Het is aan de feedback ontvanger om naar de feedback te luisteren en te bepalen wat die feedback van zijn/haar gedrag nu werkelijk zegt. Deels geeft het immers aan waar de ander behoefte aan heeft, maar deels kan het ook aangeven dat je zelf iets ander kunt doen om effectiever te zijn en te bereiken wat je wilde. Je kunt zelf bepalen of je aan de behoefte van de ander wilt en kunt voldoen of niet.

Lees ook mijn blog over Feedback en Feedforward in combinatie met het Johari window en hou deel 2 en 3 van dit blog in  de gaten.

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in Feedback, Uncategorized, Wat is er nodig?, Wie ben ik?, Zelfrealisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Feedforward vanuit Systeem perspectief (deel 1)

  1. Pingback: Feedforward vanuit Systeem perspectief (deel 2) | Trudyvandenberg's Blog

  2. Pingback: Feedforward vanuit Systeem perspectief (deel 3) | Trudyvandenberg's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s