Om je denken over leiderschap te prikkelen!

Leiderschap en management!

Wat maakt het verschil volgens Robert Quinn

prikkelende kastanjeOm je denken te prikkelen introduceren we hierbij een aantal stellingen en uitgangspunten ter overdenking die Robert Quinn in zijn boeken over leiderschap en management hanteert. Hij begeleidt al jaren topmanagers en noteerde aan de hand van zijn ervaringen zes criteria om een echte leider te onderscheiden.

Veel top managers zien zeer goed waar het fout loopt bij hun medewerkers en maken daar verwijten rond. Ze verwachten dat iedereen zich aanpast, maar veranderen zelf niet. Ze blijven liever blind voor hun eigen starheid. Echte leiders daarentegen veranderen mee en nemen de enorme persoonlijke verantwoordelijkheid om verandering door te voeren wel op.

Een echte leider durft zijn eigen zwakheid te tonen. Net als alle andere mensen heeft ook hij zijn zwakke en sterke kanten, kent hij gevoelens van angst en onzekerheid. Wie de integriteit bezit af en toe de eigen tekorten te tonen, blijft geloofwaardig.

Mensen veranderen niet omdat je hen vertelt dat het belangrijk is of omdat je dreigt; Een manager die echt iets wil zien veranderen, moet de controle kunnen opgeven. De medewerkers zullen zich betrokken voelen en zich niet geremd voelen om hun mening te zeggen omdat ze de richting kennen.

Vele managers zijn hyperactief en reageren bij elk zuchtje wind. Een echte leider daarentegen is rustig en laat zich niet beïnvloeden door het minste signaal dat hem bereikt.

Je maakt maar een echte carrière als je de leider in jezelf ontdekt hebt, door anders te worden. Echte leiders zijn immers een tweede maal geboren. Hiervoor moet je echter een zekere levenswijsheid hebben opgedaan. Een inzicht dat meestal niet weggelegd is voor jongeren.

Leiderschap valt zeer moeilijk te leren. Je leert het dus zeker niet op school. De meeste scholen werken uniformiteit in de hand. Maar het draait niet enkel rond conformisme of creativiteit. Een goede leider moet deze twee tegenstellingen kunnen verzoenen.

Er moet echter wel een onderscheid gemaakt worden tussen managers en leiders. Leiderschap is volgens de ervaringen van Quinn eerder een kwaliteit die nagestreefd moet worden.

Managers Leiders
Organisator en controleur Inspirator en motivator
Zijn behoudend; houden star vast  Geven het voorbeeld; ze veranderen zelf
Lijken onkwetsbaar en machtig Tonen zwakke punten en begrip
Voeren zelf controles uit Geven de controle over aan jezelf
Zijn hyperactief en denken tactisch Hebben een doel en een strategie
Leren managementtechnieken middels training Leren uit reflectie op eigen ervaring en wijsheid
Advertenties

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized, Zelfrealisatie, Zelfreflectie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Om je denken over leiderschap te prikkelen!

  1. Pauline Povel-Boekwijt zegt:

    Ik ben het helemaal met je eens Trudy. Als je niet naar jezelf en je eigen proces kunt kijken en reflecteren, hoe kun je dat dan voor een ander?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s