Met de snelheid van een Gazelle op weg naar meesterschap

Volgens de Van Dale is een gezel een makker, reisgenoot of iemand die lid van een gilde is maar nog niet de rang van meester heeft.De gezel was eerst leerling, en in die tijd mocht hij het vak afkijken en leren door te kopieren. Zoals ik eerder schreef is het de kunst om altijd een beetje leerling te blijven.

Een Gezel, gaat bij meerdere vakmensen het vakmanschap bekijken om de verschillen met elkaar te vergelijken en om zich verschillende methoden van werken eigen te maken gericht op hetzelfde resultaat. De Gezel herkent dat er niet maar “een weg naar Rome is” en is in staat te zien welke weg in welke situatie de meest effectieve is. Open staan voor nieuwe en diverse manieren van werken is in deze fase van belang om je snel te kunnen ontwikkelen.

Gezel

Het ervaring opdoen met de verschillende manieren van werken voor dezelfde doelstelling is noodzakelijk om de voor en nadelen van de verschillende werkbenaderingen te gaan leren kennen. Die ervaring gaat ook inzicht geven om verschillende werkmethoden met elkaar te kunnen combineren. Je zult dat zelf ook wel herkennen. Zodra je meer ervaring hebt opgedaan met verschillende werkmethoden ga je die als vanzelf met elkaar combineren, op je eigen manier. En dat is nu precies wat een gezel een gezel maakt en niet langer een leerling.
Ervaring opdoen met nieuwe manieren van werken en daardoor steeds weer even leerling zijn helpen je op weg naar een eigen manier van werken. Dat is ook wat de gezel op deze manier met zelfvertrouwen gaat ontwikkelen, een geheel eigen manier van werken, gebaseerd op de combinatie van het geleerde van anderen.

Vaardigheden die gedurende deze ontwikkelfase van belang zijn is het nieuwsgierig zijn naar nieuwe werkmethoden, flexibel zijn om iets nieuws uit te willen proberen, lef hebben, fouten durven maken, kunnen reflecteren op wat wel en niet werkt in een situatie, inschattingsvermogen hebben om te bepalen welke werkmethoden voor een gegeven doel het meest geschikt is, resultaatgericht zijn om het doel niet uit het oog te verliezen, openstaan voor de inzichten van anderen (ook van diegenen die minder kundig zijn dan jezelf).

Gezel zijn vraagt ook iets van je geduld, zodat je blijft uitkijken naar de verbreding van je kennis en ervaring. Tegelijkertijd vraagt het ook actie van je omdat als ervaren deskundige van je wordt verwacht dat je zaken effectief oplost, aanpakt. De (ontwikkeling van de) balans tussen deze beiden vinden (geduld versus actie) is dus vanwege de tegenstrijdigheid een enorme uitdaging voor de gezel. Het zal hem vaak voor verschillende dilemma’s plaatsen.

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in Feedback, Omgaan met tegenslag, Uncategorized, Wat is er nodig?, Zelfreflectie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s