Patronen van vroeger die ons nu sturen…

Wie zit er achter het stuur?

Ik had vandaag een coachee die nu gestuurd wordt door een patroon uit zijn kindertijd. Hij was een ‘ander’ kind, rustig, teruggetrokken, observerend, geen flapuit, deed niet met alles mee, stond aan de zijlijn en…. De anderen kinderen konden daar niet goed mee omgaan, begrepen hem niet dus gingen hem pesten. Hoe vaak zien we dat niet, dat een kind dat anders is dan doorsnee wordt gepest. Waarom denk je is “pestgedrag”  zo’n onderwerp op scholen?

houten stuur

En toen vond ik in mijn mail dit artikel over ‘het belang van het babybrein’, en herinnerde ik me een aantal colleges van Studium Generale in  Utrecht van eind vorig jaar. Die colleges gingen over de ontwikkeling van het zelfbeeld en identiteit, ofwel hoe verhouden ik, jij en wij zich tot elkaar. Ik dacht toen, laat ik dat maar eens opschrijven ter lering en vermaak voor anderen.

Je zelfbeeld komt voor een groot deel tot stand door wat anderen van je vinden, met een grote rol voor het gezin waarin je opgroeit en later voor je vrienden. Hoe moet je jezelf zien als je door zoveel factoren buiten jezelf wordt bepaald? Zijn we een optelsom van al deze externe factoren en onze genetische aanleg? Hoeveel ruimte is er dan nog voor de vrije wil? We ervaren onszelf toch als autonoom en bewust kiezende individuen?

Maar hoe bewust zijn we werkelijk?
Hoe goed (her)ken jij de patronen van handelen die zich in je hebben genesteld als automatismen omdat ze ooit vroeger als kind je overlevingsmechanisme waren?

Die coachee die zo gepest werd vroeger heeft zich als kind geleerd af te sluiten voor al dat gepest.  Hij heeft tegen zichzelf gezegd: “Wacht maar, ik kom er wel op mijn manier”. En natuurlijk dat is ook wat hij heeft gedaan en nu nog steeds doet en ook zal blijven doen. Dat doorzettingsvermogen op eigen kracht in alle eenzaamheid is een specialisme geworden, een persoonlijke kwaliteit die hem heeft gebracht waar hij vandaag de dag staat. Door zich vandaag van dit patroon bewust te worden heeft hij nu de vrije(re) keus gekregen om zich niet door het automatische patroon te laten leiden maar door als volwassene vanaf nu een keus te maken voor wanneer hij die kwaliteit wel en wanneer niet in wil zetten.

We hebben allemaal van die patronen uit onze jonge jaren. Ze hebben ons gemaakt voor wie we zijn én als we niet oppassen sturen ze ons in plaats van dat we zelf bepalen voor hoe we ons in een situatie willen gedragen. Ook jij hebt vast wel iets dat is gebeurt in je jonge jaren, in de eerste of tweede 6 jaren van je leven, dat je als kind nog niet konden begrijpen maar waar je wel mee om moest gaan en waarvoor je een overlevingsscenario hebt ingesteld. Vraag je maar eens af wat het bij jou is!

En…
Wie laat jij vandaag de dag achter het stuur zitten?
Je kleine kind of de volwassene?

Advertenties

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in 2beffective methode, Hier-en-nu, Uncategorized, Wie ben ik?, Zelfreflectie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Patronen van vroeger die ons nu sturen…

  1. Pingback: Je angsten als raadgever? | Trudyvandenberg's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s