De 2beffective®-methode en het Yohari window

Bij de 2beffective®-methode gaan we uit van de acceptatie van de mens zoals die is in het hier-en-nu (Presence), met zijn hele rijkdom aan tegenstellingen, dilemma’s en problemen, gegeven de context en levensfase. De methode stimuleert het (leren) omgaan met en uitwerken van deze (normale) problemen.

De dualiteit van ‘ik’ versus ‘de ander’ (de omgeving) is hierbij gedurende de verschillende levensfasen van ieder mens een essentieel onderdeel. Iedere levensfase en zelfs iedere belangrijke beslissing heeft zo zijn eigen dilemma’s die relevant zijn bij het maken van de juiste keuze voor dat moment, gegeven de situatie van dat moment.

We zien dat bijvoorbeeld bij het solliciteren naar een andere baan. Enerzijds heb je dan je eigen wensen, als sollicitant ten aanzien van die nieuwe job, terwijl de organisatie anderzijds zijn eigen behoeften heeft, ten aanzien van de invulling van de functie.

  • Als sollicitant zijn je overwegingen gericht op o.a. de omstandigheden waarin je op dat moment verkeerd, je levensfase met de daarbij behorende verantwoordelijkheden, je werk- en leerervaringen én ontwikkelbehoeften.
  • Als toekomstige werkgever daarentegen zijn de overwegingen gericht op de fase van ontwikkeling van de organisatie en de daarmee samenhangende focus, als afgeleiden van de visie, missie, strategie en tactiek, alsmede de teamsamenstelling en de behoeften van de verantwoordelijke manager.

Het Johari window (Luft) wordt hierbij gebruikt om de perspectieven zoals bekend bij jezelf en anderen te ontvouwen en helder op tafel te krijgen.

Om effectieve keuzes te maken en je kansen optimaal te benutten is het van belang om de zogenaamde “open ruimte” van het “Yohari window” te vergroten. Dat doe je door:

  • je blinde vlek te verkleinen: open te staan voor de feedback van anderen, vragen te stellen; door de bril van anderen naar jezelf te kijken; je eigen gedrag als toeschouwer te bekijken zodat je weet hoe jij op anderen kunt overkomen
  • te openen voor wat verborgen en/of privé is: je wensen, verwachtingen, behoeften en grenzen aan te geven; dat wat je wel en niet wilt helder op tafel te leggen zodat de ander weet aan welke verwachtingen hij of zij dient te voldoen.

Beide partijen kunnen op deze manier naar aanleiding van de informatie uit de “open ruimte” vervolgens bepalen hoe ze al dan niet met elkaar verder willen, er kunnen bewustere keuzes gemaakt worden. Voor de sollicitant wordt helder wat de verwachtingen zijn waaraan voldaan zou moeten worden om in de betreffende job succesvol te kunnen zijn. Voor de toekomstige werkgever wordt duidelijk aan welke verwachtingen de sollicitant wel en niet kan voldoen en wat hieraan gedaan kan worden.

Sta je voor het maken van effectieve keuzes?

Neem dan het initiatief om de “open ruimte” te vergroten!

Wil je echter minder terug kijken en meer vooruit kijken en gericht werken aan wat je wilt bereiken, lees dan ook het blog over feedforward.

Feedback is erop gericht om van het verleden te leren, door de reflectie op wat je hebt gedaan.

Feedforward is erop gericht om te leren van en samen met anderen door de anticiperen op wat je wilt bereiken in de toekomst.

Bijgewerkt: 1 oktober 2017

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in 2beffective methode, Communicatie, Feedback, Uncategorized, Wat is er nodig?, Wie ben ik?, Zelfrealisatie, Zelfreflectie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De 2beffective®-methode en het Yohari window

  1. Pingback: Feedforward vanuit Systeem perspectief (deel 1) | Trudyvandenberg's Blog

  2. Pingback: Feedforward vanuit Systeem perspectief (deel 2) | Trudyvandenberg's Blog

  3. Pingback: Feedforward vanuit Systeem perspectief (deel 3) | Trudyvandenberg's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s