De mythen over emoties

Bron: nlpacademie.nl
dd 15 mei 2011
door: Eric Sijbesma

Emoties, een kort woord met een krachtige inhoud en een evenzo krachtige boodschap op het moment dat je ze ervaart. Ook al zal niet iedereen een duidelijke definitie kunnen geven van wat een emotie is, iedereen zal wel direct weten wat je bedoelt. Je voelt ze immers dagelijks. Soms leuk, soms minder leuk, soms ronduit vervelend.

Er zal je vast wel eens verteld zijn dat je nu toch wel erg emotioneel reageert en je niet bij zinnen was. Sommigen van ons zijn jaren opgevoed dat je toch vooral sterk moet zijn en emoties een teken van zwakte zijn. Vooral mannen zouden toch eens moeten leren om hun emoties te tonen. Zomaar een greep uit bekende uitspraken over emoties.

Gegeven het feit dat het erg gebruikelijk is om onze eigen emoties te beoordelen en te benoemen, zijn er toch een behoorlijk aantal onware overtuigingen en mythen ontstaan over emoties. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende:

Niet waar. Emoties zijn niet goed of fout, emoties zijn er. Emoties geven ons informatie over hoe we een bepaalde situatie beoordelen. Verschillende mensen, verschillende emoties, simpelweg gewoon omdat we allemaal andere overtuigingen hebben over ons zelf en over anderen en over hoe de wereld in elkaar steekt. Zelfs als twee mensen wel dezelfde emoties ervaren zal er een verschil zijn in de intensiteit van de emotie.

Ook niet waar. Emoties zijn geen teken van zwakte. Iedereen ervaart op zijn tijd negatieve emoties en dat zou betekenen dat we allemaal zwak zijn. Dus het ervaren van negatieve emoties betekent simpelweg dat er iets dwars zit.

Niet waar. Een emotie en het daarbij behorende gevoel bereikt een piek en neemt dan weer af. Een enkele emotie duurt maximaal 90 seconden.

Nog een mythe die niet waar is. Het is niet de emotie die slecht of destructief is maar het gedrag wat er op volgt. Bv. Alcohol misbruik, obsessies, risico-vol gedrag en zelf verminking.

Niet waar. Alle emoties hebben een reden en zijn het resultaat van onze perceptie over situaties.

Wederom niet waar. Alle emoties geven ons waardevolle informatie dus zijn alle emoties erg nuttig. Ze helpen ons bij het bepalen wat we leuk en minder leuk vinden, ze helpen ons om effectief te communiceren (denk maar aan gezichtsuitdrukkingen) en ze zorgen ervoor dat we in actie komen.

Ook weer niet waar. Er zijn geen goede of foute emoties dus vanuit dat aspect kunnen emoties niet beoordeeld worden. Je gevoelens zijn jouw gevoelens onafhankelijk wat anderen daarvan zeggen. Onthoud dat elke individu een andere emotie kan ervaren als gevolg van dezelfde situatie.

Niet waar. Negatieve en pijn gevende emoties zijn erg belangrijk omdat ze in staat zijn om littekens achter te laten.

De laatste mythe die niet waar is. Emoties zijn niet een karakterkenmerk noch zijn ze gedrag, dus kunnen ze ons niet beschrijven als persoon. We ervaren allemaal wel eens dat soort emoties en we zijn niet allemaal slecht.

Zomaar wat om te overdenken.

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in Voor u gelezen en bewaard en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s