LINKe doelen stellen, wat is dat?

We zijn gewend aan de term SMART voor het stellen van doelen.

Specifiek
Meetbaar
Acceptabel
Realistisch
Tijdgebonden

Wat we gemerkt hebben is dat de term SMART te pas en te onpas gebruikt wordt op verschillende niveau’s, ook waar het niet past. Immers als je een strategie gaat definiëren is het dan de bedoeling dat die SMART is? Nee, integendeel.

Wat is de bedoeling van een strategie?

Een strategie dient immers motiverend, open, visionair, idealistisch, stimulerend en toekomstgericht te zijn. Het is de bedoeling dat het iedereen in een richting stuurt zonder precies aan te geven wat er moet gebeuren, omdat dat wat er moet gaan gebeuren juist afgestemd moet gaan worden. Waar wordt dat afgestemd? Ja als het goed is bij het management van de verschillende functies in de organisatie, rekening houdend met de verschillende rollen die die functies vervullen. In onze ogen dient een strategie dan ook MOVIST te zijn:

Motiverend
Open
Visionair
Idealistisch
Stimulerend
Toekomstgericht

Functionele en tactische afstemming.

De managers van de verschillende functies dienen samen de tactiek al lerend en creërend af te stemmen en zo samen te bepalen op zodanige wijze dat de gestelde doelen als geheel verwezenlijkt kunnen worden. De strategische doelen dienen daarom te worden vertaald in leidende, initiërende, normerende en kwalificerende subdoelstelling. Ze geven nauwkeuriger richting en geven de eisen aan waaraan voldaan moet worden om de strategische doelen waar te maken. Het dient duidelijk te zijn wat de randvoorwaarden zijn en de middelen waarmee gewerkt moet worden. Tactische doelen dienen vooral LINK te zijn:

Leidend
Initiërend
Normerend
Kwalificerend

SMART operationele doelen

Het zijn de operationele activiteiten die vooral SMART dienen te zijn. Door het onderscheid op deze manier toe te passen zijn het de operationele medewerkers die de SMART doelen bepalen samen met hun managers, waarmee ze gelijk in staat zijn om verantwoordelijkheid voor deze SMART doelen te nemen. Als het goed is vindt er dan ook gelijk een afstemmingsproces plaats, tussen medewerker en manager, waarmee de managers gelijk input krijgen voor de haalbaarheid van de LINKe doelstellingen.

Het onderscheid tussen de SMART, LINK en MOVIST doelstellingen is op basis van ervaring en reflectie ontwikkeld door Trudy van den Berg.

Advertenties

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in 2beffective methode, Communicatie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s