Een manager kan nooit een goede coach zijn

Bron: MKB Recruitment blog
Door: Edwin Van der Poel
Datum: 12 mei 2011

Deze stelling werd mij tijdens een training voorgehouden en zorgde voor de nodige discussie onder de cursisten. Een manager kan een goede coach zijn, maar vanzelfsprekend is het allerminst. Zowel vanuit de coach/manager als coachee kunnen er verschillende obstakels zijn.

Wat is coachen?

Voordat we dieper op de stelling ingaan moeten we helder hebben wat ‘coachen’ nu precies is. Coachen is iemands potentiële kwaliteiten vrijmaken zodat diegene optimaal presteert. Het wegnemen van innerlijke belemmeringen bij de coachee zijn daar bij essentieel. Een goede coach erkent dan ook dat innerlijke belemmeringen groter zijn dan die van buiten. De gecoachte leert vanuit zichzelf en wordt daarbij gestimuleerd door de coach.

Een goede coach sluit aan bij de ervaring en perceptie van de coachee. Dit betekent dat de coach eigen (werk)ervaringen niet oplegt aan de gecoachte. Bij coachen gaat het erom dat het vanuit de coachee zelf komt. Doel is het vergroten van het zelfinzicht en het zelfvertrouwen door het zelfstandig laten nemen van beslissingen waardoor het verantwoordelijkheidsgevoel toeneemt.

De praktijk

Een succesvol coachingstraject vraagt nogal wat. Zowel van de coach als de gecoachte. In de praktijk zie je dat bij veel bedrijven de manager ook coach is. Op zich is dit prima maar er zijn een aantal belemmeringen waarmee rekening gehouden dient te worden. Valkuil voor de coach is bijvoorbeeld dat men vanuit eigen kennis en ervaring advies geeft aan de coachee terwijl dit juist niet de bedoeling is bij het coachen. Aan de andere kant is het kennen van de werkomgeving een voordeel om je in te kunnen leven.

Daarnaast is er sprake van een machtsverhouding. Als de manager tevens de coach is, dan is de kans groot dat met diezelfde manager aan het eind van het jaar de beoordeling en de salarisonderhandeling plaatsvindt. De drempel voor een coachee om eerlijk over (innerlijke) belemmeringen te praten kan daarmee worden verhoogd. En ook de manager zal de beoordeling van het functioneren los moeten zien van het coachen.

De manager is daarnaast verantwoordelijk voor het resultaat en zal daardoor geneigd kunnen zijn om in plaats van coaching over te gaan op autoritair leiding geven, oftewel delegeren en commanderen. Op de korte termijn lijkt dit meer resultaat te geven en daarnaast komt het tegemoet aan de drang van een manager om alles ‘in eigen hand’ te houden.

Hoe dan wel?

Om bovenstaande hindernissen te ontlopen kan ervoor worden gekozen om een externe coach in te huren. Het voordeel hiervan is dat deze coach professioneel geschoold is en alle technieken beheerst om een goede coach te zijn. Coachen is en blijft een vak.

Beter is om de managers op te leiden tot goede coaches. Veel technieken zijn aan te leren en daarbij hebben managers het voordeel het bedrijf te kennen. John Withmore is een groot voorstander van ‘een manager als coach’, zijn boek ‘Succesvol coachen’ is dan ook een aanrader voor iedere manager.

Wat denkt u? Kan een manager een goede coach zijn?

Advertenties

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in Wat is er nodig?, Zelfreflectie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s