Van afhankelijkheid via onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid

Stephen Covey (1989, Seven habits) herkent dat mensen groeien volgens natuurlijke wetten van ontwikkeling:
van afhankelijkheid – via onafhankelijkheid naar – wederzijdse afhankelijkheid
Als pasgeboren baby zijn we volledig afhankelijk van anderen, zonder hen zouden we hooguit een paar dagen in leven blijven. Gaandeweg worden we steeds onafhankelijker, lichamelijk, geestelijk, emotioneel en financieel, en uiteindelijk zijn we in staat om voor onszelf te zorgen. We richten ons ook meer op onszelf om vervolgens een partner te vinden, samen te gaan leven en/of een gezin te stichten.
Wanneer we een bepaalde rijpheid bereiken, beseffen we steeds beter hoezeer alles met elkaar samenhangt, niet alleen in de natuur maar ook in de maatschappij.
Onze groei verloopt volgens een natuurlijke wetmatigheid en kent vele dimensies (groeicontinuüm) en (levens)fasen. Lichamelijke volwassenheid bijvoorbeeld zegt niets over onze mentale of emotionele rijpheid. Het omgekeerde geldt overigens ook.

Groeicontinuüm, continue beweging

Op het groeicontinuüm is afhankelijkheid het paradigma voor jij
• jij zorgt voor mij
• jij zorgt dat ik succes heb
• het is jouw schuld als ik faal.

Onafhankelijkheid is het paradigma voor ik
• ik doe het
• ik ben verantwoordelijk
• ik kan kiezen.

Wederzijdse afhankelijkheid is het paradigma voor wij
• wij doen het
• wij kunnen samenwerken
• als wij onze krachten bundelen kunnen we iets beter realiseren.

Afhankelijke mensen hebben anderen nodig om hun doel te bereiken. Onafhankelijke mensen bereiken hun doel op eigen kracht. Mensen met een goed ontwikkeld besef van wederzijdse afhankelijkheid laten hun eigen initiatieven samengaan met die van anderen.

Iemand die emotioneel afhankelijk is (de goedkeuring, bevestiging van een ander nodig heeft), ontleent zijn gevoel van eigenwaarde aan de indruk die anderen van hem hebben. Als hij/zij door een ander niet aardig gevonden wordt, kan dat een vernietigend effect hebben en het zelfvertrouwen ondermijnen met onzekerheid en twijfel tot gevolg.
Iemand die geestelijk afhankelijk is, verwacht eigenlijk dat anderen voor hem denken. Geven anderen dan niet aan wat ze denken dan slaat ook daar de onzekerheid toe met twijfel en inactiviteit tot gevolg.

Emotioneel onafhankelijke laat het koud wat anderen denken, vinden en voelen zolang ze maar voor elkaar krijgen wat ze willen, voor welke opdracht ze staan opgesteld. Het interesseert ze niet of ze aardig gevonden worden, wel of ze hun doel bereikt hebben en daarmee voor anderen een betrouwbare realisator zijn.
Geestelijk onafhankelijken kunnen met originele ideeën naar voren komen, afwijkende meningen hebben, zich in hun denken niet door anderen laten beïnvloeden en daarin uniek zijn met een eigen wijsheid. Daardoor kunnen ze door anderen eigenwijs gevonden worden. Iemand die geestelijk onafhankelijk is verwacht dat anderen hem/haar begrijpen.

Onafhankelijkheid is een belangrijke verworvenheid, maar het is niet de eindfase van het rijpingsproces. Soms wordt onafhankelijkheid op een voetstuk geplaatst, de zelfstarter, de leider, de initiatiefnemer, de doorzetter, alsof samenwerking, rekening houden met en contact hebben met anderen minder van belang zijn. Vanuit onafhankelijkheid kan wel makkelijk iets gestart worden, dat is een ding wat zeker is. Daarmee is het ook voor ieder die iets wil realiseren een belangrijke vaardigheid. Heeft het ook beweging bij anderen tot gevolg? Soms wel (bij afhankelijken), soms kan het tot ruzie leiden (bij onafhankelijken) en zo kan het ook tot wederzijdse afstemming en doelbepaling leiden (wederzijds afhankelijken).

Het lijkt een kunst om beiden met elkaar te kunnen combineren in wederzijdse afhankelijkheid nadat we eerst geleerd hebben om afhankelijk te zijn, vervolgens onafhankelijk om daarna in wederzijdse afhankelijkheid samen te zijn.

Bij 2bcoaching geven we een training, Responsieve communicatie, die erop is gericht om de ander beter te begrijpen om zo tot gemeenschappelijke doelstellingen te kunnen komen die zijn gebaseerd op een oprecht begrip en respect van de ander.

Zie voor meer informatie:
De nieuwsbrief van 2bcoaching over denkfundamenten:

Advertenties

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in 2beffective methode, Communicatie, Wat is er nodig?, Wie ben ik? en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s