Lastige Birkman dilemma’s

De groene kant wil graag aandacht geven aan de omgeving, flexibel zijn en reageren op (klant)vragen terwijl de gele kant meer grip wil hebben op de processen en structuren, de administratieve afhandeling van zaken.
Heb je beide aspecten in jezelf dan zul je onderstaande dilemma in jezelf herkennen. Heb je dat niet in jezelf maar heb je meer van of het groene of het gele, dan zul je wellicht herkennen dat onderstaand dilemma niet in jezelf maar tussen jezelf en anderen regelmatig voor zal/kan komen.
Het lijkt bij het groen/geel dilemma soms op een strijd tussen flexibiliteit en controle. Tussen mensen kan het dan tot een wellis/nietes strijd leiden terwijl het in jezelf tot besluiteloosheid of ontevredenheid kan leiden (je doet het nooit goed).
Sta je er echt even bij stil en neem je afstand dan zie je dat het de situatie van het moment is die bepalend is voor wat op dat moment het meest effectief is. Beiden zijn relevant maar kunnen een ander accent hebben afhankelijk van de doelstellingen die je wilt bereiken.
Zo zijn wij lange tijd heel flexibel geweest waar het ging om het verzetten, afzeggen en veranderen van afspraken. Tot dat we ontdekten dat we op die manier veel leegloopuren kregen waar we bij de klant zaten te wachten op het volgende gesprek omdat een gesprek tussen twee andere afspraken in was afgezegd. We waren voor de klant maximaal flexibel maar voor onszelf out-of-control. Toen ontdekten we dat we andere klanten nee moesten verkopen omdat we geen tijd beschikbaar hadden. Wij zijn ons toen bewust geworden dat het tijd werd voor meer controle en hebben toen een annuleringsregeling die we al tijden hadden maar niet gebruikten, geactiveerd. En wat bleek, minder afzeggingen in zijn totaal, minder afzeggingen op het laatste moment en dus een beter management van onze (en volgens ons ook de klant zijn) tijd. Kennelijk was dit gegeven de omstandigheden nodig.
Een groene wil vaak maximale flexibiliteit (en kan daardoor een brandstichter/chaoot worden) terwijl de gele graag alles onder controle heeft (en daardoor een controlfreek/burocraat kan worden), beiden zijn in positieve zin even hard nodig, de ene soms tijdelijk een beetje (veel) meer dan de ander.

Advertenties

Over 2bcoaching, Trudy van den Berg

TRUDY ZEGT: "Als verandermanager en teamcoach heb ik de leukste baan die er voor mij is omdat ik ervan geniet om samen continue van en met elkaar te leren. Ieder heeft zijn eigen waarheid en die probeer ik te begrijpen en respecteren voor zover ik dat kan. Daarbij is respect van alle perspectieven zoals die er op verschillende momenten zijn voor mij essentieel. Uit ervaring weet ik "samen weet je meer".
Dit bericht werd geplaatst in Birkman notities, Inlevingsvermogen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s